Opsporing van de oorzaak van lekken op platte daken

Komt er ergens water binnen en vermoedt u dat het probleem zich op het dak bevindt? Laat dan een expert ter zake het lek opsporen.

Coverto is gespecialiseerd in lekdetectie en heeft verschillende toestellen ter beschikking om het lek te detecteren. Afhankelijk van het probleem, de dakbedekking en de situatie bepalen onze specialisten welke test het meest geschikt is.

Bij lekdetectie is de kennis van de expert op het dak allesbepalend. Deze persoon moet gespecialiseerd zijn in dakdichting en afwerkingsdetails, perfect weten hoe het gebouw thermisch in elkaar zit, op de hoogte zijn van alle bouwknopen … Zonder die kennis is het onmogelijk om de juiste oorzaak van het probleem te bepalen, laat staan de correcte oplossing te kunnen voorleggen.

 

Onze hulpmiddelen:

 • Hoogspanningstest

  Bij deze niet-destructieve test creëren we een hoogspanning op het dak d.m.v. een elektrodeborstel. Bij een beschadiging van de dakhuid wordt een elektrisch circuit vervolledigd en ontstaat een vonkoverslag waardoor het toestel een signaal geeft. Afhankelijk van het gebruikte toestel en de dakopbouw kan deze test enkel uitgevoerd worden bij een perfect droge of licht vochtige niet-geleidende dakhuid.

 • Rooktest

  We blazen rook onder de dakhuid waardoor rook zichtbaar wordt op verschillende plaatsen. Op bepaalde plaatsen verwachten we rook te zien, op andere niet. Op basis van de analyse van de zichtbare rook beoordelen we of deze de oorzaak kan zijn van de lekken. Deze test kan gebruikt worden bij daken waarbij de rook zich kan verspreiden tussen de ondergrond (isolatie) en de dakhuid.

 • Laagspanningstest

  Deze niet-destructieve laagspanningstest maakt gebruik van de ‘vector-mapping’- of ‘aardlek’-methode voor het lokaliseren van fouten. De geleidende eigenschappen van water zorgen voor een medium waar elektrische stroom doorheen kan stromen, waardoor de gebruiker lekkages kan lokaliseren. Lekken in het dakmembraan laten water door in de structuur van het gebouw, waardoor er een kortsluiting ontstaat. Het spanningsverschil tussen 2 testsondes kan de gebruiker naar de plaats van de lekkage leiden. Deze test kan enkel toegepast worden op een natte niet-geleidende dakhuid.

 • Thermografie

  Door middel van een thermografische camera meten we de oppervlaktetemperatuur van de dakhuid. Aangezien natte isolatie minder goed isoleert dan droge, kan een verschil in oppervlaktetemperatuur van de dakhuid een aanwijzing zijn van vochtinfiltratie in het dakpakket. Op deze manier kan de locatie en de grootte van het probleem in kaart gebracht worden. Zones met aangetaste dakisolatie kunnen hiermee geïdentificeerd worden.

 • Vochtmeters

  Door middel van niet-destructieve vochtmeters kan de aanwezigheid van vocht in het dakpakket gedetecteerd worden. Op deze manier kan de locatie en de grootte van het probleem in kaart gebracht worden. Zones met aangetaste dakisolatie kunnen hiermee geïdentificeerd worden.

 • Gezond verstand

  Alle bovenstaande methoden zijn hulpmiddelen bij het opzoekingswerk, maar vereisen de juiste interpretatie van resultaten. Een doorgedreven kennis van de voorschriften van het WTCB en de fabrikanten, de bouwdetails, de thermische werking van een gebouw en vooral gezond verstand zijn cruciaal voor de correcte interpretatie van de resultaten.

Enkele tests in beeld gebracht:

Het belang van lekdetectie

Vochtinfiltraties achterhalen

Dankzij lekdetectie kunnen we achterhalen waar het vocht precies binnendringt en wat de oorzaak van het probleem is.

Advies over herstelling

Afhankelijk van de oorzaak kunnen onze specialisten ook de beste oplossing aanbevelen. Desgewenst volgen we de herstelwerkzaamheden mee op.

Geen frustraties meer

Een lek kan leiden tot veel frustraties. Die nemen wij graag voor u weg, zodat u of uw huurders weer zorgeloos van hun woning of pand kunnen gebruikmaken.

Download onze gratis controlelijst en help mee met het opsporen van de lekken

Bij lekkende platte daken kunt u veel onnodige frustraties en hoge onderzoekskosten voorkomen wanneer u de omstandigheden waarop de lekken zich voordoen proactief opvolgt.

Daarom hebben wij op maat van gebouweigenaars, facility managers, syndici en anderen een gratis controlelijst met invultabel samengesteld. Die kunt u via onze website downloaden.

Invultabel cover
Download de gratis controlelijst

Over Coverto

Dak inspecteren

Onze expertise

Coverto heeft meer dan 20 jaar ervaring in en met platte daken.

 • Dakbeheer
 • Dakinspectie
 • Lekdetectie
 • Waterdichtheidstesten
 • Projectbegeleiding
 • Expertise

 • Onze expertise
 • Daktest hoogspanning

  Onze aanpak

  Elk dak is uniek. Afhankelijk van uw vraag en behoefte beslissen we welke aanpak voor u het meest geschikt is.

  • Vrijblijvende eerste kennismaking
  • Duidelijke offerte
  • Correcte uitvoering van de opdracht
  • Optioneel verslag

 • Onze aanpak
 • Dakproject begeleiden

  Onze belofte

  Het is onze missie de levensduur van elk dak te verlengen. Een dak zou een levensduur van 40 tot 50 jaar moeten hebben, maar wordt geplaatst voor een levensduur van zo’n 10 jaar. Dat zou niet mogen.

  Door proactief actie te ondernemen en een expert als Coverto in te schakelen, kunt u de levensduur van uw dak aanzienlijk verlengen.

 • Onze belofte
  • Een vraag over uw plat dak?

   Als onafhankelijke specialisten in platte daken staan we u graag eerlijk en objectief te woord. Neem vandaag nog contact met ons op!
   Contacteer ons

   Waar vindt u ons?

   Adres: Industriezone 28B, 9770 Kruisem
   Tel: +32 (0)9 391 32 36
   Mail: info@coverto.be

   Stuur ons een bericht