Onderzoek uw dak proactief op waterdichtheid en mogelijke lekken

Van plan om zonnepanelen, een parking of een groendak op uw plat dak te plaatsen? Wilt u als aannemer zeker zijn dat uw werk goed werd uitgevoerd en wenst u daar een verslag van om mogelijke problemen later te vermijden? Of wilt u als bouwheer het werk van uw dakwerker laten controleren?

Met waterdichtheidstesten achterhalen we of het dak correct werd geplaatst en of het volledig waterdicht is.

Net zoals bij lekdetectie is de kennis van de specialist essentieel. De persoon die de waterdichtheidstesten uitvoert moet expert zijn in daken, alle voorschriften kennen en perfect weten hoe je dakbedekkingen als EPDM of roofing plaatst.

Ook een grondige kennis van en ervaring met de gespecialiseerde toestellen zijn cruciaal om de resultaten van de testen correct te interpreteren.

 

Onze hulpmiddelen:

 • Rooktesten

  We blazen rook onder de dakhuid waardoor rook zichtbaar wordt op verschillende plaatsen. Op bepaalde plaatsen verwachten we rook te zien, op andere niet. Op basis van de analyse van de zichtbare rook beoordelen we of deze de oorzaak kan zijn van de lekken. Deze test kan gebruikt worden bij daken waarbij de rook zich kan verspreiden tussen de ondergrond (isolatie) en de dakhuid.

 • Hoogspanningstest

  Bij deze niet-destructieve test creëren we een hoogspanning op het dak d.m.v. een elektrodeborstel. Bij een beschadiging van de dakhuid wordt een elektrisch circuit vervolledigd en ontstaat een vonkoverslag waardoor het toestel een signaal geeft. Afhankelijk van het gebruikte toestel en de dakopbouw kan deze test enkel uitgevoerd worden bij een perfect droge of licht vochtige niet-geleidende dakhuid.

 • Laagspanningstest

  Deze niet-destructieve laagspanningstest maakt gebruik van de ‘vector-mapping’- of ‘aardlek’-methode voor het lokaliseren van fouten. De geleidende eigenschappen van water zorgen voor een medium waar elektrische stroom doorheen kan stromen, waardoor de gebruiker lekkages kan lokaliseren. Lekken in het dakmembraan laten water door in de structuur van het gebouw, waardoor er een kortsluiting ontstaat. Het spanningsverschil tussen 2 testsondes kan de gebruiker naar de plaats van de lekkage leiden. Deze test kan enkel toegepast worden op een natte niet-geleidende dakhuid.

 • Thermografie

  Door middel van een thermografische camera meten we de oppervlaktetemperatuur van de dakhuid. Aangezien natte isolatie minder goed isoleert dan droge, kan een verschil in oppervlaktetemperatuur van de dakhuid een aanwijzing zijn van vochtinfiltratie in het dakpakket. Op deze manier kan de locatie en de grootte van het probleem in kaart gebracht worden. Zones met aangetaste dakisolatie kunnen hiermee geïdentificeerd worden.

 • Vochtmeters

  Door middel van niet-destructieve vochtmeters kan de aanwezigheid van vocht in het dakpakket gedetecteerd worden. Op deze manier kan de locatie en de grootte van het probleem in kaart gebracht worden. Zones met aangetaste dakisolatie kunnen hiermee geïdentificeerd worden.

 • Gezond verstand

  Alle bovenstaande methoden zijn hulpmiddelen bij het opzoekingswerk, maar vereisen de juiste interpretatie van resultaten. Een doorgedreven kennis van de voorschriften van het WTCB en de fabrikanten, de bouwdetails, de thermische werking van een gebouw en vooral gezond verstand zijn cruciaal voor de correcte interpretatie van de resultaten.

Enkele tests in beeld gebracht:

Het belang van waterdichtheidstesten

Inzicht in de plaatsingskwaliteit

Naast het opsoren van de mogelijke problemen voorzien we steeds een algemene inspectie om de kwaliteit van de plaatsing en mogelijke toekomstige problemen te detecteren.

Extra zekerheid

Laat uw dak proactief controleren voordat u zonnepanelen, een parking, een groendak, een dakterras … plaatst. Een lek opsporen ná plaatsing van de afwerking is immers frustrerend.

Afbakening van verantwoordelijkheden

Na uitvoering van de dakwerken krijgt u een nulmeting van het dak waarop u een beroep kunt doen in geval van problemen na intensief gebruik of verdere afwerking bovenop het dak.

Garantie

Is het dak nog in garantie en worden er dan problemen opgemerkt? Dan kunt u de herstellingen nog onder garantie laten uitvoeren.

Detecteer vroegtijdig lekken

Vaak worden tijdens dergelijke proactieve daktesten kleine problemen opgemerkt. Zo kunt u snel ingrijpen voordat de problemen verergeren en grote kosten onvermijdelijk zijn.

Gedetailleerd verslag

De opgemaakte gedetailleerde verslagen kunnen gebruikt worden wanneer er eventueel discussie ontstaat tussen verschillende partijen.

Over Coverto

Dak inspecteren

Onze expertise

Coverto heeft meer dan 20 jaar ervaring in en met platte daken.

 • Dakbeheer
 • Dakinspectie
 • Lekdetectie
 • Waterdichtheidstesten
 • Projectbegeleiding
 • Expertise

 • Onze expertise
 • Daktest hoogspanning

  Onze aanpak

  Elk dak is uniek. Afhankelijk van uw vraag en behoefte beslissen we welke aanpak voor u het meest geschikt is.

  • Vrijblijvende eerste kennismaking
  • Duidelijke offerte
  • Correcte uitvoering van de opdracht
  • Optioneel verslag

 • Onze aanpak
 • Dakproject begeleiden

  Onze belofte

  Het is onze missie de levensduur van elk dak te verlengen. Een dak zou een levensduur van 40 tot 50 jaar moeten hebben, maar wordt geplaatst voor een levensduur van zo’n 10 jaar. Dat zou niet mogen.

  Door proactief actie te ondernemen en een expert als Coverto in te schakelen, kunt u de levensduur van uw dak aanzienlijk verlengen.

 • Onze belofte
  • Een vraag over waterdichtheidstesten?

   Als onafhankelijke specialisten in platte daken staan we u graag eerlijk en objectief te woord. Neem vandaag nog contact met ons op!
   Contacteer ons

   Waar vindt u ons?

   Adres: Industriezone 28B, 9770 Kruisem
   Tel: +32 (0)9 391 32 36
   Mail: info@coverto.be

   Stuur ons een bericht