Condensatie op uw plat dak? Wat nu?
Condensatie op een plat dak is een vaak voorkomend probleem. Zowel bij bitumen als roofing dakbedekkingen komt condens voor. Maar wat is de oorzaak precies en hoe los je dat het beste op?
Oorzaken van condensatie op platte daken?
Condensatieproblemen op een plat dak zijn heel vaak te wijten aan:
- een fout in de isolatie
- of de dakconstructie zelf
- of een gebrekkige ventilatie
Bij isolatiefouten, is het meest voorkomende dat de isolatie op een bepaald punt onderbroken is in plaats van keurig aangesloten. Er is dus geen complete isolatielaag en dat zorgt ervoor dat er een zogenaamde koudebrug kan ontstaan.
Een koudebrug op een plat dak is een instroom van koude lucht die via het dak tot voorbij de isolatiematerialen kan komen. Koude lucht bevat vocht, en die gaat zich dan afzetten tot condens. Na langere tijd kunnen zich daar ook schimmels op gaan vormen.
Een andere isolatiefout is het verkeerdelijk plaatsen van een dampscherm of de afwezigheid ervan. Dit zorgt voor vocht in het isolatiemateriaal.
Wanneer de oorzaak bij de dakopbouw zelf ligt, is dat meestal doordat er een koud dak is gebouwd. Daarbij wordt er tussen de dakdichting en de isolatie nog een luchtlaag gelaten. Vroeger was dit een gebruikelijke bouwmethode, echter is dit minder goed voor het isolatieniveau en kunnen er ook sneller condensproblemen optreden daar waar de dakdichting is beschadigd of versleten.
In het geval van slechte ventilatie, is er eigenlijk niks mis met het plat dak of met de isolatie. Dan ontstaat de condens gewoon doordat de onderliggende ruimte onvoldoende wordt verlucht.
Wat zijn de oplossingen?
Voor u tot de juiste oplossing kan komen, moet dus het precieze probleem op het plat dak bekeken worden. Zeker indien het aan spleten en kieren in de dakbedekking kan liggen is het niet zomaar te achterhalen en is een inspectie van het plat dak noodzakelijk. Wij helpen u hier graag bij. Contacteer ons gerust.
De oplossingen spreken dan eigenlijk een beetje voor zich:
- het kan opgelost geraken met een ventilatiesysteem als er aan het dak niks mankeerde.
- Indien er schade of slijtage aan het dak is, moet er werk gemaakt worden van een betere dakafdichting.
- Bij verkeerde of gebrekkige isolatie zal de fout dan weer daar rechtgezet moeten worden.
Heeft u condensatieproblemen bij uw plat dak? Coverto deed reeds dakinspectie voor verschillende parkeerbedrijven, steden en gemeenten, grote retailers, projectontwikkelaars en patrimoniumbeheerders.
Enkele tests in beeld gebracht:
Alle courante dakbedekkingen
Of er nu PVC, EPDM, roofing of een andere dakbedekking op het plat dak ligt: we kunnen uw dak steeds controleren met de juiste professionele apparatuur. Wij hebben ook samenwerkingen met dakwerkers die letterlijk en figuurlijk zeer constructief verlopen.
Ook voor gebouwen van grote ondernemingen, warenhuisketens en andere bedrijven zijn we een betrouwbare partner.
Overigens doen we meer dan gewone platte daken, we doen ook lekdetectie en koudebruggen opsporen bij:
- Groendaken
- Parkeergarages
- Daken met zonnepanelen
- Daken met gevoelige ruimtes eronder zoals een labo, opslagplaats, serverruimte,…
- Dakterrassen
- Daktuinen
- Daken met bestrating
- …
Condensatie op een plat dak voorkomen? Let op het dampscherm!
Een koudebrug kan je natuurlijk beter voorkomen dan genezen. Hierbij wijzen we vooral op het dampscherm dat correct moet worden aangebracht bij de isolatie. Hoe dat moet, hangt af van welk plat dak je hebt.
1. Dampscherm en isolatie bij een warm plat dak
Een warm plat dak is een plat dak waarbij de isolatie aan de buitenkant van het gebouw zit. Boven de isolatie ligt alleen nog de feitelijke afgewerkte dakbedekking bij een warm dak. Alle andere dakelementen liggen eronder.
Hierbij moet het dampscherm worden aangebracht tussen de isolatie en het dakbeschot. Daarna volgen pas de balken en het plafond. De functie van het dampscherm is hier voorkomen dat er condensatie in de isolatie kan geraken.
2. Dampscherm bij een koud plat dak
Bij een koud dak zit de isolatie binnen het gebouw zelf, wat bij de meeste zolders het geval zal zijn. Hierbij steek je het dampscherm tussen het plafond en het isolatiemateriaal. De functie van het dampscherm is hier tweeledig: enerzijds wordt de isolatie beschermd tegen vocht uit de woning (bijvoorbeeld baden, douches, maar ook zweet van de mensen…). Daarnaast zorgt het ook voor luchtdichtheid, zodat koudebruggen geen kans hebben.
Bij beide soorten dakopbouw is het belangrijk dat de dampwering naadloos wordt aangebracht en zonder gaten. Anders kunnen vochtproblemen optreden.
Het belang van lekdetectie en dakbeheer
Over Coverto
Onze expertise
Coverto heeft meer dan 20 jaar ervaring in en met platte daken.
- Dakbeheer
- Dakinspectie
- Lekdetectie
- Waterdichtheidstesten
- Projectbegeleiding
- Expertise
Onze aanpak
Elk dak is uniek. Afhankelijk van uw vraag en behoefte beslissen we welke aanpak voor u het meest geschikt is.
- Vrijblijvende eerste kennismaking
- Duidelijke offerte
- Correcte uitvoering van de opdracht
- Optioneel verslag
Onze belofte
Het is onze missie om de algemene kwaliteit van daken te verhogen. Coverto bekijkt de plaatsing van het dak niet volgens de wettelijke termijn van 10 jaar, maar wel op basis van de maximale levensduur van elk individueel product.
Het verschil zit soms in details, maar onze dakexperten zijn erop getraind om uitvoeringsfouten of toekomstige problemen vroegtijdig te detecteren. Zo maximaliseren we de levensduur van het dak en minimaliseren we onverwachtse kosten.
Contacteer ons voor de controle van uw plat dak
Wenst u graag een lekdetectie te laten uitvoeren op een plat dak met ballast? Neem contact op met Coverto en we plannen zo snel mogelijk een afspraak in voor de nodige testen.
Waar vindt u ons?
Adres: Industriezone 28B, 9770 Kruisem
Tel: +32 (0)9 391 32 36
Mail: info@coverto.be